Uncategorized

Prin ochii mei 1

Romania, 2014, privesc in jur… Var oameni grabiti, incruntati alearga nebuneste din toate partile inspre toate partile…Lucruri marete ii ghideaza sau nu… De fapt este o alergatura incalcita si mocirloasa dupa BANI… Da este o fuga continua, un noroios care pe care , o jungla perverso-libidinoasa, o stare continua de a tine garda sus si de a cauta puncte slabe a celui din jur perceput in mod gresit ca adversar, o intrebare stupida pusa in subconstient „eu cu cat ma aleg, cu cat il prostesc, ce tun dau”, o cursa fara scrupule dupa bani !!! Politicieni corupti, medici corupti, copile ce isi vand trupul, barbati ce vand copile, oameni ce isi vand prietenii si principiile, invidie, ura, o motivatie demonica parca pentru bani, la toate nivelurile in toate formele.

Pesemne asta o fi capitalismul… dar stai… Europa de Vest, 2014, vad oameni linistiti, muncitori, la locul lor care nu isi baga nasul in treburile altora, care isi respecta vecinul, colegul, sau pur si simplu omul cu care se intersecteaza. Oamenii de pe strada sunt parca mai simpli imbracati, mai simpli in comportament, mult mai neostentativi, mult mai putina slipire a bogatiei vreunui individ, si totusi gasesti si acolo lux si conditii. Hmm… Ceva nu e bine.

Oare ce?  … Greu de spus….

Si totusi multi ar spune : Ce e rau in asta? Nu pot sa spun ce e rau dar pot sa spun ca nimic nu este bun aici.  Alegerea banului ca scop suprem al vietii unui individ este calea cea mai usoara care poate fi aleasa. Ai de facut bani si doar atat, cum nu conteaza. Si de la acel „nu conteaza” izvoraste „bunastarea” societatii romanesti. Ma fac medic pentru ca se castiga bine – nu pentru a salva vieti sau a vindeca oameni, ma fac politician ca se castiga bine – nu pentru a ghida o societate, ma fac te miri ce doar pentru ca se castiga bine doar pentru ca se poate fura de acolo. Ei de aici se denatureaza si calitatea meseriei in cauza si a tuturor celor ce intra in contact cu un astfel de „prestator” de profesie. Pe langa acest lucru lacomia carpatina adanc intiparita in subconstientul nostru, oarecum justificat pentru ca am tot fost saraci dea lungul timpului ne impinge intr-o alta capcana. Din aceasta goana dupa bani, odata intrati nu ne mai putem opri. Altfel spun avem curiozitatea si insistam in a vedea unde este fundul sacului. Un alergator dupa bani, indiferent de cat va castiga pana ce va muri nu se va putea opri din acest maraton. Exemple: bugetari,medici,profesori,si altii care desi au implinit varsta de pensionare refuza sa isi paraseasa postul (si aici sa ne intelegem, nu vorbim despre specialistii in varsta solicitati in a-si spune parerea: experti, unii profesori universitari, exceptiile….).

Si totusi exista si exceptii… vor spune unii. Corect! Si din pacate de aceea se numesc si exceptii. Exceptiile care se pot intanli sunt cazuri care au facut rabat de regula generala si sunt asa cum ar trebui sa fie exceptiile, foarte rare. In mod normal cei ce au avut succes intr-un mod deosebit ar trebui numiti „varfuri de lance” nu exceptii, atunci se va putea vorbi de o societate normala cand exceptiile vor fi numite cazurile in care individul a ales banul ca unic scop al vietii. Din pacate prin succes se intelege bunastare si se ingnora calea urmata pana la bunastare, iar oamenii de succes pot fi asociati in mod gresit cu cei mai norocosi (sau excroci)  alergatori dupa bani.

In ceea ce priveste exceptiile sistemului, optiunea corecta (cea grea) de ales sunt multe de spus dar cu ocazia altui set de ganduri impartasite.

Pana atunci toate cele bune va transmite un produs al tranzitiei, un copil al anilor ’90 catalogat de unii inadaptat si de altii mai inadaptat.

The_Physical_Illusion

Reclame

Un gând despre „Prin ochii mei 1

  1. Este o perspectiva…dar totul pleaca de la saracie si educatie!

    In vest totul este mai relaxat datorita nivelului de trai, orice ai face nu te chinui sa iti iei o masina, nu mai zic de painea si berea de a doua zi. Aici daca ai 10 lei, esti implinit pentru o zi. Desi nu iti ajunge nici pentru strictul necesar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s